perjantai 1. joulukuuta 2017

Tove Jansson

Tove Jansson

Tove Jansson syntyi 9.elokuuta, 1914 Helsingissä. Hän asui lapsuutensa  Luotsikatu 4:nnen ylimmässä kerroksessa Helsingin Katajannokassa isä Victor Janssonin ja äiti Signe Hammarsten-Janssonin ja veljensä Per Olovin Jansson kanssa. Hänen isänsä oli kuvanveistäjä, joka rakasti myrskyjä, ja hänen äitinsä pilapiirtäjä, kirjakansien ja postimerkkejen suunnittelija. Tove vietti kesänsä lapsena meren saarilla.

Tove Jansson on tehnyt mm. kuvittanut muiden kirjailijoiden kirjoja, tehnyt näytelmiä, kuunnelmia, sekä kuuluisat muumit. Ensimmäinen muumikirja oli Muumipeikko ja Tuhotulva joka ilmestyi vuonna 1945. Se oli hänen ensimmäinen teoksensa.
 

"Äitini opetti, ettei taiteilijoita pidä ottaa niin vakavasti, vaikka taiteilijat työskentelevätkin vakavammin kuin muut ihmiset." Tove on kertonut.
 Hänen tunnetuimmat seinämaalauksensa ovat mm. Teuvon kirkon alttaritaulu, Aurooran lastensairaalan taideteos, sekä Helsingin kaupungintalolla oleva seinämaalaus.

Tove Janssonin ensimmäinen rakkaus oli Sam Vanni.
Toinen suhde oli Tapio Tapiovaaran kanssa, kolmas Atos Wirtanen, joka kuvaa Nuuskamuikkusta muumeissa.
Toven ensimmäinen nais-suhde oli Vivica Bandelrin kanssa, ja muumeista tutut Tuihti ja Viuhti kuvaavat heitä kahta ja heidän suhdettaan. He kuitenkin erosivat, mutta pysyivät kuitenkin koko loppuelämänsä ystävinä.
Toven viimeinen seurustelusuhde oli taidekraafikko Tuulikki Pietilän  kanssa, ja he olivatkin ensimmäinen naispari itsenäisyyspäivä-linnanjuhlissa.


Tove Jansson valitettavasti kuoli vuonna 2001, 27. kesäkuuta syöpään.


tehneet: Venla, Hilda ja Saga.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Akseli Gallen-Kallela Kansallisuus Suomi. Ala: Maalaustaide, Taideteollisuus ja Taidegrafiikka Syntynyt: 26. Huhtikuuta 1865 Kuollut 7....